Dalmatinke

Jedinstvo sklada i ljepote

Naušnice dalmatinkeNakon dugotrajnog proučavanja hrvatske baštine naši iskusni majstori zlatari izradili su novi tip ženskih naušnica – u stilu tradicionalnog hrvatskog nakita spojili su prepoznatljive fragmente s katedrale Sv. Jakova iz Šibenika u jednu cjelinu.

Ta jedinstvena crkva – koja je na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a – počela se graditi u srednjem vijeku, u gotičkom stilu. Budući da je gradnja prekidana i odlagana zbog obrane od Turaka, novi majstori uveli su i novosti u gradnji – donijeli su iz Italije renesansu. Novi umjetnik, Juraj Dalmatinac, zapanjio je Šibenčane izradivši niz kamenih portreta koji i danas, jednako živi i zagonetni, oduševljavaju posjetitelje. Katedrala je tako postala jedinstveni spoj gotike i renesanse: na tlocrt u obliku križa, tipičan za srednji vijek, dograđena je veličanstvena renesansna kupola.

Kako bismo prikazali srž te divne crkve, u naušnicama smo sačuvali sklad gotičkog i renesansnog stila. Iako smo zbog funkcionalnosti reljef ženske glave s vanjskog friza maksimalno umanjili, ipak smo uspjeli tim kiparskim draguljem ukazati na povezanost svetosti katedrale s vjernim pukom, onim koji živi i moli po pravilima svoje vjere jučer, danas i sutra.

Naušnice dalmatinke

Naušnice dalmatinke