Dalmatinski cvjetići

Minijaturna raskoš

Naušnice dalmatinski cvjetićiImali smo sreću i kroz svoj zlatarski rad prije nekoliko godina naišli na originalne dalmatinske naušnice izrađene u zlatu kombinacijom filigrana i iskucavanja. Na tim naušnicama je prikazan cvijet iz porodice glavočika, najvjerojatnije stiliziran suncokret ili neven. Zbog jedinstvenog spoja dvaju tradicionalnih metoda izrade odlučili smo u zlatu i srebru interpretirati ove naušnice s cvjetnim motivom te ih na tržište ponuditi u nekoliko boja s mogućnošću narudžbe u više veličina.

Pretpostavlja se da su naušnice nastale početkom 18. stoljeća u zadarskom ili splitskom kraju, središtima iz kojih se i nabavljao skupocjeni nakit tog vremena. Hrvatski tradicijski nakit često je izrađivan filigranskom tehnikom. To je posebna metoda isprepletanja tankih, zlatnih ili srebrnih niti, često u kombinaciji s kuglicama iste kovine. Filigranski uradci u svojoj završnoj izvedbi podsjećaju na čipke, a najraniji filigranom izrađivani predmeti arheološki su utvrđeni u pretpovijesnom dobu. Ta je tehnika bila omiljena u antici, posebno za izvođenje finog zlatnog nakita, a tijekom povijesti u pojedinim je razdobljima postajala iznimno cijenjena. U 19. i 20. stoljeću tehnika filigrana dominirala je izradom osobnog tradicijskog nakita u vidu naušnica, prstenja, ogrlica ili narukvica.

Druga često korištena tehnika u proizvodnji hrvatskog tradicijskog nakita je metoda iskucavanja, uz lijevanje i kovanje jedna od najstarijih tehnika umjetničke obrade metala uopće, a prakticira se više od 4.000 godina. Iskucavanjem se nije izrađivao samo nakit, već i posuđe, njome se ukrašavalo oružje te izrađivali zavjetni darovi – od najranijih razdoblja pa do suvremenih današnjih narudžbi.

Naušnice dalmatinski cvjetići

Naušnice dalmatinski cvjetići