Dalmatinski cvjetići

Minijaturna raskoš

 

U svojoj bogatoj kolekciji tradicionalnog nakita Zaks ponosno predstavlja Dalmatinske cvjetiće, na koje smo imali sreću naići kroz svoj zlatarski rad. Ove prekrasne naušnice u originalu su izrađene u zlatu kombinacijom filigrana i iskucavanja, a prikazuju cvijet iz porodice glavočika - najvjerojatnije stiliziran suncokret ili neven. Zbog jedinstvenog spoja dvaju tradicionalnih metoda izrade odlučili smo repliku cvjetića interpretirati u zlatu i srebru te ih ponuditi u nekoliko boja.

Pretpostavlja se da su naušnice nastale početkom 18. stoljeća u zadarskom ili splitskom kraju, središtima iz kojih se i nabavljao skupocjeni nakit tog vremena. Hrvatski tradicijski nakit često je izrađivan filigranskom tehnikom -  isprepletanjem tankih zlatnih ili srebrnih niti, često u kombinaciji s kuglicama iste kovine. Filigranski uradci u svojoj završnoj izvedbi podsjećaju na čipke, a najraniji filigranom izrađivani predmeti arheološki su utvrđeni u pretpovijesnom dobu. Ta je tehnika bila omiljena u antici, posebno za izvođenje finog zlatnog nakita, a tijekom povijesti u pojedinim je razdobljima postajala iznimno cijenjena. U 19. i 20. stoljeću tehnika filigrana dominirala je izradom osobnog tradicijskog nakita u vidu naušnica, prstenja, ogrlica ili narukvica.

Druga često korištena tehnika u proizvodnji hrvatskog tradicijskog nakita je metoda iskucavanja - uz lijevanje i kovanje jedna od najstarijih tehnika umjetničke obrade metala uopće, a prakticira se više od 4.000 godina. Iskucavanjem se nije izrađivao samo nakit, već i posuđe; njome se ukrašavalo oružje te izrađivali zavjetni darovi – od najranijih razdoblja pa do suvremenih današnjih narudžbi.