Konavoske naušnice

Verižice – stoljeća elegancije i gracioznosti

Naušnice konavoke - biserNaušnice su najprepoznatljiviji i najrasprostranjeniji ženski ures na Jadranu. Oduvijek su rađene samo od skupocjenih materijala, najčešće zlata, preciznim i mukotrpnim radom profesionalnih majstora zlatara. Konavoske naušnice, verižice, bile su prve na popisu predmeta kojima su u dubrovačkom kraju imućni mladići prigodom ženidbe darivali svoju odabranicu – i to dvaput: prilikom zaruka darivali su male verižice, a uoči crkvenog vjenčanja velike s biserjem.

Mlade žene i djevojke, visoke i lijepe, potom bi na vjenčanju uz zvuke lijerice plesale tradicionalni ples linđo. Ionako već nadaleko poznate po svojoj krasoti i vitkosti, vrijedan nakit dodatno ih je uljepšavao. Prema običaju vrijedilo je pravilo male nose neudate žene, a velike su znak zauzetih, dok su danas verižice tradicionalno dio konavoske narodne nošnje, ali se nose i u drugim trenucima.

Zbog elegancije i gracioznosti koje dodaju licu, u današnje vrijeme su omiljene diljem Hrvatske. Sa zadovoljstvom što je ovaj autentični dio hrvatske baštine našao svoj prirodni put do velikog broja suvremenih vlasnica, danas konavoke, po uzoru na starinske originale, proizvodimo u tri veličine, u zlatu i srebru.

Naušnice konavoke - biser

Naušnice konavoke - biser

Naušnice konavoke - koralj