Križ iz crkve sv. Nikole

Nebeski zagovor zaštitniku pomoraca i djece

Privjesak križ iz crkve sv. NikoleU dubrovačkoj crkvi Sv. Nikole na Prijekom sačuvan je lijep srebrni križ s lancem iz 19. st. koji je danas pohranjen u biskupskom ordinarijatu. Interpretirali smo ga u zlatu i srebru ponajprije zbog njegove povijesne, kulturne i umjetničke vrijednosti, ali i radi njegova duhovna značaja vjernicima koji se Sv. Nikoli mole za zaštitu mladih i putnika.

Dubrovačko zlatarstvo procvalo je u 14. i 15. stoljeću, a tijekom povijesti zabilježeno je ondje više od 370 majstora zlatara koji su izrađivali predmete za profanu i sakralnu upotrebu. Križ crkve Sv. Nikole izrađen je ručno, tehnikom lijevanja i graviranja, a zbog kompliciranog načina izrade dokazuje posebno umijeće i inovativnost onovremenih majstora zlatara. Oni su preciznim izrezivanjem prednjeg djela izradili ravnu plohu vitičastih geometrijskih elemenata u kojoj prepoznajemo mješavinu stilskih utjecaja.

Ovaj križ s plitkim reljefnim postraničnim figurama anđela i lepezama u savršenoj geometrijskoj kompoziciji, u originalu nije identičan s obje strane: sa stražnje je zatvoren, ali se na donjem kraku križa može otvoriti okretom male lepeze. Tako unutrašnjost ima funkciju čuvanja uspomena ili posvećenog predmeta određenog zavjetnog zaštitnika.

Križ je izrađen na način koji je preteča današnjoj modernoj kompjutoriziranoj tehnologiji izrade nakita – suvremenim načinom na koji se u kraćem vremenu mogu izraditi ovakvi vizualno identični predmeti. Naime, pri ručnoj izradi postupak proizvodnje se vremenski značajno produžuje – trebalo bi utrošiti najmanje tjedan dana za stvaranje samo jednog primjerka. To iznimno produžuje izradu predmeta, ali i poskupljuje njegovu cijenu zbog čega ne bi bili dostupni većem broju ljubitelja nakita.

Privjesak križ iz crkve sv. Nikole

Privjesak križ iz crkve sv. Nikole