Marijanska krunica

Vjenčić blagoslova

 

U bijelom i žutom zlatu izradili smo novu vrstu krunice, temeljenu na odrednicama hrvatske kulture, tradicije i običaja. Budući da je 2002. papa Ivan Pavao II, u povodu dvadeset i pete obljetnice svojeg pontifikata, uveo četvrto otajstvo pod nazivom Otajstvo svjetla, našu Hrvatsku marijansku krunicu njemu u spomen krasi poznati papinski križ izveden u tehnici lijevanja. To je umanjena verzija točno onakva križa kakvog su pape Benedikt XVI. i Ivan Pavao II. u mnogobrojnim okupljanjima s vjernicima toliko često imali uz sebe.

Krunica se sastoji od pedeset i pet zrna botuna, najrasprostranjenijeg i najpopularnijeg hrvatskog tradicijskog nakita, koji se kroz povijest uvijek izrađivao tehnikom filigrana, a povezuje ih pet posebnih medalja s obilježjima značajnih svetišta Majke Božje: Kraljice Hrvata, Marije Bistrice, Kamenitih vrata, Čudotvorne Gospe Sinjske i Gospe od Utočišta u Aljmašu.

Marijanska krunica

 

Krunica je jedna od najomiljenijih katoličkih molitvi, a osobito je rado mole žene. Brojanice se koriste u raznim religijama, a na kršćanski Zapad stigle su iz Bizanta oko 11. stoljeća, dok ih najraniji pisani izvori u nas spominju u 14. stoljeću. Izvorno su imale 150 zrna kako bi se moglo izmoliti 150 molitvi Gospodnjih, zbog čega se na nekim područjima Hrvatske i danas krunice zovu očenaši. Ubrzano su se širile potaknute procvatom štovanja Bogorodice pa se broj zrna smanjio, a moljenje krunice podijeljeno je na tri jednaka dijela s po 50 zrna za isto toliko zdravomarija Radosnog, Žalosnog i Slavnog otajstva.

Današnji oblik rozarija ustalio se krajem 15. stoljeća. Rani podaci iz 14. i 15. stoljeća u Zadru spominju i posebno lijepe, skupocjene krunice od jantarnih i koraljnih zrna. Hrvati su oduvijek bili veliki štovatelji Blažene Djevice Marije i njoj se u teškim vremenima i trenucima i danas mole za pomoć. Želimo da i Vama moljenje krunice donese snagu i utjehu te da uz našu novu umjetninu, koju su izradile marljive ruke cjenjenijih hrvatskih majstora zlatara, u trenucima molitve uživate blagoslov Djevice Marije.