Naušnice Rećine

Najljepše tradicijske naušnice

 

Naušnice na Jadranu najčešće se nazivaju rećin ili rećini. Popularne rećine, jedne od najljepših tradicijskih naušnica, danas izrađujemo u srebru i to u velikom broju boja, veličina i oblika te s dodacima u vidu koralja ili bisera - inspirirani primjercima iz priobalnog, obalnog i otočkog područja Hrvatske, pronađenim unutar etnografskih, muzejskih i privatnih zbirki. 

Do druge polovice 17. stoljeća nakita u splitskim kućama nije bilo mnogo. Ono malo nakita bilo je napravljeno pomno i precizno, od strane profesionalnih majstora, većinom od zlata, s dodacima koralja, bisera ili emajla. Naime, stalni sukobi i osvajački pohodi Turaka i Mlečana te presezanja jednih i drugih prema teritoriju Dalmacije dovelo je do uništenja trgovine u dalmatinskim gradovima, a to se odrazilo i na proizvodnju nakita. Bosna, od kuda je dolazila kovina, više nije imala vezu s dalmatinskim gradovima, stoga je malobrojan nakit zabilježen iz perioda od prve polovice 16. do druge polovice 17. Stoljeća.

Tek privrednim jačanjem dalmatinskih gradova bilježi se nešto više modnih dodataka koji su nasljeđivani s pokoljenja na pokoljenje, no oni slijede oblike prihvaćene u ranijih stoljećima. U 18. stoljeću u splitskim posjedima naušnice se često javljaju, a najčešće su izrađivane tehnikom filigrana i granulacije.

Među rećinama prevladavale su one u obliku polumjeseca, tj. “na kaštilac”, te u obliku cvijeta ili s botunima – naročito u srednjodalmatinskoj zoni. Takve naušnice proizašle iz stoljetne tradicije sjajno se mogu nositi i danas, kako u večernjim tako i u dnevnim prigodama.