Splitski ukrasi - 18. st.

Neodoljiv cvijet od čipke

 

Skupocjeno prstenje u prošlosti je uglavnom bilo zlatno, a takav je i ovaj elegantni primjerak iz 18. stoljeća pronađen u Splitu. U to vrijeme zlatnom nakitu nerijetko su dodavani koralji ili biseri – ukrasi koji su uz dijamante, tirkize, granate i male kristale najčešće korišteni na modnim dodacima.

Izrađen filigranskom tehnikom – s trima različitim motivima pletena kruga i jednim središnjim s ovalnim prozračnim dijelovima, splitski prsten neodoljivo podsjeća na cvijet od čipke. Svevremenska ljepota i neprikosnovena elegancija razlog je radi kojeg smo ga odlučili interpretirati u nekoliko različitih boja pozlate.

Splitsko područje u 18. stoljeću doživljava procvat – cijela privreda, pa tako i zlatarstvo, nakon stoljetne nazočnosti Turaka i Mlečana napokon oživljava. Ženski prsteni postaju najčešće korišteni ukrasni predmeti. Osim što se nakit ponajviše nasljeđivao, te je u obiteljima bio uspomena i osiguranje za oskudice – što je bila njegova primarna svrha – u povijesnim spisima bilježi se zanimljiv podatak da se dio nakita prerađivao. Najčešće su to činile bogate i modno osviještene žene, što i ne čudi ako se zna da je nakita bilo najviše upravo u splitskih plemića i imućnijih građana. 

Osim ljepote, iznimna vrijednost ovog prstena je i u načinu njegove izrade jer se na jadranskom etnografskom području prstenje rjeđe izrađivalo tehnikom filigrana i granulacije. Do polovice 17. stoljeća na splitskom su području i privjesci iznimno rijetki, a od tada se počinju više proizvoditi te su vrlo često ukrašeni biserima i izrađeni od srebra. Zbog toga smo izradili i privjesak i naušnice ukrašene biserima ili koraljima koje pripadaju ovom kompletu.