Tradicijski nakit u suvremenoj izvedbi

 read in english

Nijedan dar ne može se po ljepoti i vrijednosti usporediti sa zlatnim i srebrnim nakitom – a tradicijski nakit zlatarnica ZAKS jedinstveno je oblikovan u skladu s hrvatskom kulturno – povijesnom i etnografskom baštinom. 

Hrvatsko umjetničko naslijeđe veliko je i bogato jer ujedinjuje utjecaje bliske Italije i Srednje Europe, Levanta i Sredozemlja, a među najdojmljivijim ostavštinama drevnog doba upravo je nakit. 

Nakit djevojaka pokazivao je njihovo bogatstvo i zrelost za udaju, a nakit žena odražavao je njihov status. Nakit je simbol imetka i prenosi se s naraštaja na naraštaj, čuvajući uz materijalnu vrijednost i obiteljske uspomene – ali je i zalog za budućnost potomaka, zaliha za njihove možebitne crne dane. 

Kao najveća domaća zlatarska tvrtka ponosno čuvamo i nastavljamo hrvatsku kulturu i tradiciju. Isključivo u plemenitim kovinama trajne vrijednosti, zlatu i srebru, izrađujemo replike i interpretacije hrvatskog tradicijskog nakita, ali i potpuno nove izvedbe temeljene na hrvatskoj kulturno-povijesnoj i etnografskoj baštini.

MODNI DODACI S DAŠKOM PROŠLOSTI

Naušnice konaovkeMeđu tradicijskim nakitom koji istovremeno nosi povijesni pečat i svevremenski je elegantan najpoznatiji su botuni koje je Hrvatska turistička zajednica 2007. proglasila najoriginalnijim hrvatskim suvenirom. Uz njih su najpopularnije, i izvan granica Hrvatske prepoznate, konavoske naušnice verižice, dok nebrojeno mnogo izvedbi popularnih naušnica rećina u Dalmaciji možemo vidjeti na svakom koraku. 

Osim prekrasnih šibenskih puca, verižica i rećina nadamo se da će vam se svidjeti i najnoviji uradak naših majstora zlatara – Naušnice bribirske kneginje izrađene prema originalu iz 10. stoljeća, pronađene kraj tvrđave Bribir, sjedišta hrvatskih knezova i banova Šubić. Nudimo i repliku splitskog prstena s koraljima i biserima iz 18. stoljeća izrađenog filigranskom tehnikom koji neodoljivo podsjeća na cvijet od čipke. 

Izradili smo i posebno vrijedne Dalmatinske cvjetiće – naušnice nastale tehnikom filigrana i iskucavanja, posebne po jedinstvenom spoju ovih dviju tradicionalnih metoda izrade. Naravno, nismo izostavili ni Sinj uz Viteške broševe – ukrase inspirirane elementima sa svjetski poznate i jedinstvene alkarske odore.

SAKRALNA UMJETNOST U NOVOM RUHU

Privjesak križ iz crkve sv. NikoleNaši majstori izradili su i interpretacije tri posebna križa: Čikin križ iz Zadra – jedan od najstarijih vrednota zadarskih riznica za koji se pretpostavlja da potječe iz 8. stoljeća; Križ s Višeslavove krstionice – jedan je od najznačajnijih simbola hrvatske kulture ranog srednjeg vijeka iz vremena pokrštavanja Hrvata; Križ iz crkve svetog Nikole iz Dubrovnika koji dokazuje posebno umijeće i inovativnost majstora s dubrovačkog područja. 

Među novim izvedbama za koje se nadamo da će pronaći svoje mjesto u današnjoj kulturi izdvajamo Hrvatsku marijansku krunicu od botuna s pet različitih medalja i papinskim križem te Šibenske rozete i Dalmatinke, naušnice inspirirane katedralom Sv. Jakova – najznačajnijim graditeljskim ostvarenjem 15. i 16. stoljeća u Hrvatskoj i simbolom stvaralačke snage našeg naroda.

TRADICIJA ZA BOLJU BUDUĆNOST

U hrvatskoj povijesti ne samo kod darivanja, već i kao sredstvo plaćanja, neizostavnu ulogu imali su zlatnici i srebrnjaci. Od njih su vlasnici često davali izrađivati naušnice, privjeske, ukosnice za oglavlja i ogrlice, a danas ih radimo s motivima najvažnijih povijesnih ličnosti, građevina, svetaca i gradova. Posebno ističemo i Vučedolsku golubicu iz vukovarskog kraja koju proizvodimo u obliku privjesaka i broševa prema originalnom primjerku s prapovijesnog arheološkog nalazišta.

Hrvatski tradicijski nakit