Aktualne vijesti

07.05.2017

Zlatnici i alkarski broševi povodom Sinjske alke

Ponosni smo što je slavodobitniku svečane Sinjske alke u Vukovaru i njegovom momku od strane grada Vukovara uručena najveća nagrada: posebno dizajnirani zlatnici zlatarnica ZAKS,  izrađeni po narudžbi prema idejnom rješenju akademskog kipara Damira Mataušića! 


Na aversu zlatnika nalazi se alkar u punom trku koji cilja alku pored vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva, a na reversu je natpis Vukovar s istaknutim simbolom alke i tekstom „Svečana Sinjska alka u čast branitelja Vukovara i cijele Hrvatske“. Uz navedeno, izradili smo i komplete srebrnih replika ovih medalja za vukovarski i sinjski muzej, a kako bi trajno podsjećali na ovaj povijesni događaj i potvrdu velikog prijateljstva koje se razvilo između Sinja i Vukovara.

Zlatnik Slavodobitniku

Zlatnik Momku Slavodobitnika

Jer zaista -  nema nijedne hrvatske tradicije koja bi bolje pokazala ponos i hrabrost Hrvata od Sinjske alke. Vještina i spretnost idu ruku pod ruku s raskošnom viteškom odorom te je s razlogom viteška igra Alka 2010. godine upisana u UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva. 

Svoj obol ovom jedinstvenom povijesnom događanju i specifičnoj narodnoj nošnji dali smo i izradom replika toka sa odore alkarskih momaka, alkara, arambaše i vojvode, od srebra sa žutom pozlatom, baš kako pravi vitezovi to i zaslužuju.


Replika Toka sa odore

Naime, u burnoj prošlosti cetinskog kraja stanovnici su morali biti spremni brzo prikupiti svoju imovinu. Budući da je nakit lako prenosiv, ne čudi što je predstavljao veliki dio bogatstva obitelji, a njime se pokazivao ekonomski i društveni položaj. Nakit je bio većih dimenzija i u obiteljima prisutan u većim količinama, a u muškom nakitu cetinske krajine najviše se isticao prednji dio muškog prsluka, ječerme, koji su krasile prsne ploče i toke.  

Toke nisu specifične samo za hrvatske nošnje, već ih nalazimo i u tradicijskoj odjeći Hercegovine te Crne Gore. Posebno lijepe toke su one sinjskih alkara koje se mogu vidjeti tijekom Alke, u mjesecu kolovozu, pri natjecanju konjanika koje se održava svake godine u spomen pobjede nad Turcima 1715. godine. 

Alkarski momci na ječermi (prsluku bez rukava) nose brojne okrugle ili ovalne toke. Prsluk je bogato ukrašen srebrnim prsnim pločama i filigranskim ukrasima, dok su sa strane velike srebrne toke. Arambaša, zapovjednik alkarskih momaka, nosi bogatiju odoru – ječerma mu je obložena pozlaćenim pločicama sa šest pozlaćenih koluta – dok je odora alkarskoga vojvode još bogatije ukrašena te je sav nakit pozlaćen. Na svakoj ječermi su vrijedne ženske ruke izradile i impozantan vez od srebrne i pozlaćene srme – metalom obložene niti za tkanje i vezenje.

 

ZAKS zaželi.zauvijek.