Zlatnici - Krštenje

Zalog za budućnost i osiguranje od oskudice

Zlatnik je u hrvatskoj tradiciji bio vidljiv znak djevojčina miraza i neodvojiv dio nošnje. Još je češće bio i jest važan i simboličan dar kojim roditelji, djedovi i bake nadaruju djecu i unuke prigodom krštenja, pričesti, krizmi i vjenčanja. Kao plemeniti metal trajnog sjaja, zlato simbolizira ljubav, ali u ovom slučaju ima i praktičnu namjenu – zalihu za možebitne crne dane.

Za tu su svrhu osmišljeni zlatnici s vjerskim motivima, a među njima su u našim poslovnicama najtraženiji zlatnici „Krštenje“ izrađeni prema idejnom rješenju akademskog kipara Damira Mataušića. Na aversu „Krštenja“ nalazi se Sv. Ivan Krstitelj koji krsti dijete u rijeci Jordan, a na reversu je krstionica kneza Višeslava – jedan je od najznačajnijih spomenika hrvatske kulture ranog srednjeg vijeka iz vremena pokrštavanja Hrvata.

Zlatnik

Izrađuju se i zlatnici s motivima gradova – a to su Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Đakovo i Osijek – te s vjerskim motivima:Majka Božja od Kamenitih vrata, Sv. Potvrda, Rajska Djeva Kraljica Hrvata, Majka Božja Međugorska, Sv. Vlaho, Sv. Duje, Sv. Ivan Pavao Drugi, blaženi Alojzije Stepinac i Anđeo čuvar; izrađujemo i zlatnik namijenjen studentima s motivom Sveučilišta. Ni važne povijesne ličnost nisu zaobiđene pa se zlatnici i srebrnjaci rade s motivima Petra i Katarine Zrinski, kralja Tomislava, kralja Petra Krešimira IV, Antuna Mihanovića te biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Među novijima je zlatnik „Istra“ s aversom glagoljičkog slova Č i boškarinom te prikazom istarskog gradića na naličju.

Zlatnici se najčešće naručuju u jednoj od tri težine: 1,75 grama, 3,50 grama i 7,00 grama. Neki od motiva rade se i u varijanti od 14 ili 35 grama te izgledaju vrlo impresivno. Poklanjanjem zlatnika i srebrnjaka, proizvoda trajne materijalne vrijednosti čija kupnja predstavlja pravi ulog u budućnost, sigurno nećete pogriješiti. Ti tradicijski proizvodi, temeljeni na hrvatskoj kulturi, u čiji je dizajn i izradu kroz godine ulagano mnogo truda, svakako su mudar izbor svakog ljubitelja hrvatskih običaja. Darivanjem zlatnika iskazujemo brigu i želju za boljom budućnošću onih kojima zlatnike darujemo.

Pogledajte cijelokupnu ponudu ZLATNIKA i SREBRNJAKA.